خانه » مطالب جالب و خواندنی » تزیین سفره هفت سین با اداب رسوم سنتی | تاریخچه هفت سین

تزیین سفره هفت سین با اداب رسوم سنتی | تاریخچه هفت سین

تزیین سفره هفت سین با اداب رسوم سنتی | تاریخچه هفت سین

تزیین سفره هفت سین , عکس سفره هفت سین , تاریخچه و آداب سفره هفت سین

عکس تزیین سفره هفت سین با اداب رسوم زیبای ایرانی بعه همراه تاریخچه آن

stvi itj sdk , عکس های سفره هفت سین , تاریخچه و آداب سفره هفت سین

تاریخچه سفره هفت سین

سفره هفت سین سفره ای است که ایرانیان و پارسی زبانان هنگام نوروز می‌آرایند. این سفره روی زمین یا روی خوان پایه گذاشته می‌شود. هم وندان خانواده در زمان گردش سال در کنار سفره هفت‌سین می‌نشینند. دسته‌ای نیز سفره را تا سیزده روز پس از نوروز نگه می‌دارند و در پایان این چرخه، در روز سیزده نوروز، سبزه را به آب می‌سپارند.

سفره هفت سین ویژه نوروز نیست و گروهی این سفره یا مثلش را برای جشن زناشویی یا شب چله آماده می‌کردند.

به گفته دانشنامه ایرانیکا، مردمان دیگری که با ایرانیان فرهنگ و آیین‌های میان وند دارند (مانند افغان‌ها، تاجیک‌ها، و ارمنی‌ها) این سفره را می‌چیندند و این سفره حتی میان کردها و آذریان (که هر دو از نگاهبانان آیین‌های باستانی ایرانی بوده‌اند) نیز همه گیر نبوده است، هر چند به تازگی سفره هفت سین در میان زرتشتیان شهرنشین فراگیر شده است.

stvi itj sdk , عکس های سفره هفت سین , تاریخچه و آداب سفره هفت سین

تزیین سفره هفت سین با اداب رسوم سنتی | تاریخچه هفت سین

سفره هفت سین نیر دارای اداب و رسوم می باشد در ادامه به برخی از اجزای این سفره که با آن میتوانید تزیین سفره هفت سین را انجام دهید خواهیم پرداخت.

سیر

سیر، نشانه اهورامزدا است و نماد مبارزه با زشتی و پلشتی. همچنین نماد زدودن چشم زخم است که باید حتماً بر سر سفره نهاده شود. به اعتقاد زرتشتیان بوی سیر دیوان را می‌گریزاند. زرتشتیان سیر را با تکه‌های نان که در آن ترید کرده‌اند، در مراسم پرسه با سداب به کار می‌برند و بر سر سفره نیایش می‌گذارند.

پوست سیر را هرگز در جایی نمی‌گذارند زیرا معتقدند از سحر هم بدتر است , به همین جهت برای کندن پوست آن ابتدا سیر را در آب می‌خیسانند و بعد پوستش را می‌کنند، هم چنین معتقدند اگر پوست سیر را با پیاز گلپر و اسفند در خانه بسوزانند، به خصوص در صبح روز پنجشنبه، بویش، خانه را پاک می‌کند

سبزه

سبزه نشانه فرشته اردیبهشت است و نماد آب‌های پاک

سبزه از اجزای اصلی سفره شمرده می‌شود و معمولاً از گندم، یونجه، ماش یا عدس سبزشده است که ممکن است بر کوزه سبز کنند. شاید زیباترین ویژگی سفره هفت سین را می‌توان به وجود سبزه آن دانست، به این دلیل که سبزه با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان می‌سازد و با نگریستن به آن طلوع سال جدید را زیباتر می‌کند. در ایران باستان رسم بر این بود که ۲۵ روز قبل از نوروز در کاخ پادشاهان ۱۲ ستون از خشت خام برپا می‌ساختند و بر هرکدام یک نوع غله می‌کاشتند و معتقد بودند اگر سبزه‌ها خوب بروید سال پر برکتی است. دانه‌هایی که امروزه کشت می‌شود بیشتر گندم و عدس است.

سیب

سیب، نشانه فرشته سپندارمزد (فرشته زن) است و نماد بارداری و پرستاری.

سیب را مادر یا پدربزرگ خانواده بر سفره هفت سین می‌چیند شاید به آن خاطر که همه ما بارها شاهد دلواپسی و نگرانی مادر خانواده برای حفظ سلامتی اعضای خانه بوده‌ایم

سمنو

سمنو، نشانه فرشته شهریور است. نماد خواربار، زایش گیاهی و بارور شدن گیاهان، فراوانی خوراک و غذاهای خوب و پر نیرو است

سمنو از جوانه‌های تازه رسیده گندم تهیه می‌شود

سنجد

سنجد، نشانه فرشته خرداد است، و نماد دلبستگی

سنجد که عطر برگ و شکوفه های آن محرک عشق و مهر است و از مقدمات اصلی زایندگی به شمار می‌آید, باید بر سر خوان نوروزی نمایان باشد. وجود سنجد در سفره نوروزی انگیزه زایش کیهانی است

سرکه

سرکه، نشانه فرشته امرداد است، و نماد جاودانگی و صبر.

سماق

سماق، نشانه فرشته بهمن است، و نماد باران.

سماق نماد عشق مهر و پیوند دلها است که بر سر سفره هفت سین نهاده می‌شود.

stvi itj sdk , عکس های سفره هفت سین , تاریخچه و آداب سفره هفت سین

سفره هفت سین

ناگفته نماند که برخی از اجزا که بسیاری از مردم به عنوان “سین” در سفره هفت سین قرار می‌دهند, نادرست است. هرچند که قرار گیری این اجزا بر سفره برای تزیین سفره هفت سین خوب می باشد. ولی در نظر گرفتن آن‌ها به عنوان “سین” صحیح نیست.

برخی از مواردی که به غلط در مجموعه “سین”های سفره قرار گرفته‌اند عبارتند از :

‘سکه’: کلمه تازی است. ریشه پارسی آن “چکه” است که به اعراب به دلیل ناتوانی در تلفظ حرف چ، آن را به صورت سکه ادا کرده‌اند. همچنین سکه ریشه گیاهی ندارد.
‘سپند (اسفند)’: خوراکی نیست
‘سبزی پلو، سیرترشی، سیب زمینی’: ترکیبی هستند
‘ساعت، سیخ،…’: ریشه گیاهی ندارند.
‘سماور’: نه خوراکی است و نه پارسی. ریشه کلمه روسی است.
‘سنبل’: نه خوراکی است و نه پارسی. سنبل کلمه عربی است و معادل پارسی آن “خوشه” می‌باشد.

stvi itj sdk , عکس های سفره هفت سین , تاریخچه و آداب سفره هفت سین

تزیین سفره هفت سین با اداب رسوم سنتی | تاریخچه هفت سین

loading...

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*